Olejek eteryczny z pomarańczy
zoom_out_map
chevron_left chevron_right

Olejek eteryczny z pomarańczy

Olejek pomarańczowy to jeden z najpopularniejszych olejków eterycznych. Charakteryzuje się wyraźnym i świeżym zapachem oraz słodkim smakiem z lekko gorzką nutą.

€ 4,69 (brutto) € 3,88 (netto)
Brutto
Opis

Olejek pomarańczowy zastosowanie

Olejek pomarańczowy znajduje zastosowanie w aromaterapii, kosmetologii oraz w kuchni. Charakteryzuje się łagodnym działaniem, a jego stosowanie dla zdecydowanej większości jest całkowicie bezpieczne. Unikać powinny go osoby uczulone oraz osoby narażone na promieniowanie UV (również podczas opalania).

Badania wskazują, że olejek pomarańczowy stosowany zewnętrznie może być skuteczny w łagodzeniu infekcji i stanów zapalnych skóry. Dzięki działaniu antyseptycznemu, może pomóc w redukcji trądziku. Regularne stosowanie go wraz z odpowiednim kremem bazowym wpływa korzystnie na redukcję cellulitu. Masaż olejkiem działa natomiast rozluźniająco na mięśnie i zapobiega ich spazmatycznym skurczom.

Powszechnym zastosowanie olejku z pomarańczy jest aromaterapia oraz inhalacja. Jego stosowanie jest wskazane u osób narażonych na silny stres, zmagających się z wahaniami nastroju oraz depresją. Olejek zastosowany przed snem pomaga leczyć bezsenność i zapewnia spokojną noc.

Olejek pomarańczowy może być również przyjmowany wewnętrznie, ale w ściśle kontrolowanych ilościach. Nie zaleca się przekraczać dziennej dawki wynoszącej 1 kroplę rozcieńczoną w napoju.

Olejek pomarańczowy – pochodzenie i charakterystyka

Pomarańcza to owoc pochodzący z południowo-wschodniej Azji. Olejek z tego surowca wytwarza się ze skórki, liści oraz kwiatów. Wykorzystuje się do tego między innymi metodę destylacji, która pozwala wydobyć najcenniejsze wartości bez użycia podwyższonej temperatury. Publikacje wskazują, że olejek pomarańczowy cechuje się wysoką aktywnością biologiczną. Ma silny i orzeźwiający zapach oraz charakteryzuje się świeżym, owocowym aromatem. Jako że jest wytwarzany ze skórki, posiada również nutkę goryczy, równoważącą słodkość olejku.

Olejek pomarańczowy wytwarzany ze skórki owoców zawiera wiele lotnych substancji czynnych, takich jak linalol, dekanal, geranial, α-terpineol , neral, dodekanal, citronellal, limonen. To właśnie te związki odpowiadają za wyjątkowe właściwości tego olejku eterycznego.

Olejek pomarańczowy, działanie antybakteryjne

Wiele olejków eterycznych, oprócz aromatu i zapachu, cechuje się również silnymi właściwościami antybakteryjnymi. Badania wskazują, że jest tak również w przypadku olejku pomarańczowego. Naukowcy dowiedli, że wykazuje on działanie hamujące w stosunku do wielu szczepów bakterii. Wykazano również, że olejek nie wpływa negatywnie na keratynocyty, czyli ludzkie komórki naskórka. Jednocześnie substancje zawarte w wyciągu ze skórki pomarańczy działały cytotoksycznie wobec bakterii zaszczepionych do keratynocytów. Wskazuje to na możliwość zastosowania olejku pomarańczowego do leczenia lub łagodzenia infekcji bakteryjnych. Działanie olejku eterycznego opiera się m.in. na hamowaniu ekspresji genów bakteryjnych, co prowadzi do lizy komórek.

Badania naukowe wykazały również działanie przeciwgrzybiczne olejku pomarańczowego. Produkt ten działa hamująco na niektóre szczepy grzybów wywołujących ludzkie choroby, takie jak grzybica paznokcia. To kolejny obiecujący aspekt działania olejku, który pozwala na wykorzystanie tego naturalnego surowca do leczenia grzybic głębokich i powierzchniowych.

Naukowcy przypisują olejkowi pomarańczowemu również inne cenne właściwości. Według publikacji działa on także przeciwwirusowo oraz przeciwzapalnie. Ponadto ma działanie rozkurczowe i tonizujące oraz wpływa stymulująco na wydzielanie soków żołądkowych. W medycynie naturalnej uważa się również, że olejek pomarańczowy zapobiega spazmatycznym skurczom mięśni. Dotyczy to szczególnie mięśni dróg oddechowych. Rozprowadzenie olejku w miejscu skurczu może być pomocne przy chronicznym kaszlu oraz konwulsjach. Ten sam zabieg zastosowany w okolicach mięśni brzucha pomaga w redukcji nadmiaru gazów w jelitach.

Olejek pomarańczowy – aromaterapia

Olejek pomarańczowy jest powszechnie wykorzystywany w aromaterapii. Charakteryzuje się bardzo orzeźwiającym zapachem, który sprawia, że sesje z jego wykorzystaniem należą do niezwykle przyjemnych. Badania wskazują na działanie uspokajające i tonizujące olejku z pomarańczy. Wykorzystuje się go do leczenia stresu oraz bezsenności. Stanowi on również istotny element w terapii przeciwdepresyjnej. Wdychanie olejku pomarańczowego wprowadza w dobry nastrój oraz odpręża. Istnieją nawet badania sugerujące, że terapia cytrusowym aromatem powoduje obniżenie ciśnienia krwi oraz poziomu kortyzolu, czyli hormonu stresu. Istnieją również badania wskazujące na skuteczność stosowania olejku pomarańczowego w trakcie porodu.

Domowe SPA, czyli olejek pomarańczowy w kosmetyce

Olejek pomarańczowy może stanowić składnik niemal każdego domowego kosmetyku. Ze względu na przyjemny zapach znajduje szerokie zastosowanie m.in. w perfumerii. Publikacje wskazują na działanie odkażające i rozgrzewające tego produktu. Olejek dodawany jest do kosmetyków przygotowywanych w domu jednak również sam w sobie może stanowić produkt do pielęgnacji skóry. Badania wskazują, że wykazuje on działanie przeciwzapalne i łagodzące. Można go zatem wykorzystać w łagodzeniu stanów zapalnych oraz niwelowaniu zaczerwienień i trądziku. Uważa się również, że olejek pomarańczowy ma działanie rozluźniające. Kąpiel z jego dodatkiem dostarcza nie tylko wspaniałych wrażeń zapachowych, ale również odprężą zmęczone i spięte mięśnie. Codzienne stosowanie olejku pomarańczowego na cellulit może natomiast pomóc w redukcji „pomarańczowej skórki”.

Olejek pomarańczowy do ciasta – jak wykorzystać go w kuchni?

Olejek pomarańczowy stosowany jest w cukiernictwie, jako środek aromatyzujący do ciast i babeczek. Oczywiście jest to wyciąg substancji lotnych, a nie tłuszcz. Nie należy go mylić z olejem roślinnym, który ma zupełnie odmienne zastosowanie.

Olejek z pomarańczy może być stosowany doustnie, ale w bardzo niewielkich ilościach. Dzienna dawka to 1 kropla jako dodatek do ulubionego napoju lub deseru.

Informacje
A4.III.01
28 szt.
2023-06-15
5902115138478
Skład
Citrus Aurantium Dulcis Oil
Typ
Olejek eteryczny
Zastosowanie
Relax
Kraj pochodzenia
Brazilië
Wysyłka
Zamówione przed 15.00 = wysyłka tego samego dnia.

Z Holandii:
jeśli zamówisz za €34,- lub więcej nie ponosisz kosztów wysyłki. Dla zamówień poniżej €34,- wysyłka kosztuje €5,99.

Z Belgii:
jeśli zamówisz za €56,- lub więcej nie ponosisz kosztów wysyłki. Dla zamówień między €34,- a €56,- wysyłka kosztuje €3,99. Poniżej €34,- za wysyłkę zapłacisz €9,98.

Uwaga: dłuższy czas dostawy zamówień do Belgii spowodowany korona wirusem - przewidywany czas dostawy to 3 - 5 dni roboczych.

>więcej informacji o wysyłkach<

Zobacz także
chat Komentarze (0)
Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również: