De eerste nachtvorst is een feit. Ik verklaar het soepseizoen officieel voor geopend. Mijn favoriet? Pompoensoep! Waarom? Het is een lekkere, snelle en voedzame soep, ook mijn kinderen zijn er gek op. Een heerlijke vitamineboost voor de koude dagen. Ik maak de soep het liefst met een aantal simpele basisingrediënten. Mijn geheim voor een extra romige pompoensoep? Kokosmelk! Varieer met kruiden als gemalen kerrie en lavas maggikruid toe voor een nog gezondere levensstijl. En wat dacht je van pompoenpitten voor soep met een extra “bite”?
Rond Halloween en St. Maarten, als de herfst weer zijn intrede gedaan heeft, maak ik graag pompoensoep. Ik maak er meestal een creatief en culinair project van. De pompoen hol ik uit en snijdt er een leuk gezichtje in. Kaarsje erin op een donkere avond en het oogt meteen een stuk gezelliger in huis! Van het vruchtvlees maak ik een lekkere, extra romige pompoensoep op basis van kokosmelk. In deze blog verklap ik je een aantal variatietips voor een gezonde levensstijl of een speciaal dieet. Ook vertel ik je meer over de ingrediënten die ik graag gebruik.
Kokosmelk – Soep moet lekker romig zijn
Om soep lekker romig te maken, koos ik vroeger altijd voor room. Lekker, maar ook erg vet. Een paar jaar geleden, las ik in een recept over het gebruik van kokosmelk in soep als vervanger van room. Dat leek mij wel wat! Kokosmelk, ook wel klappermelk genoemd, is de perfecte vervanger voor melkproducten als room. Kokosmelk wordt gewonnen uit het kiemwit van een kokosnoot. Vervolgens wordt het met water gemengd en uitgeknepen en voilà, zo ontstaat kokosmelk.
In Azië wordt bij het koken erg veel gebruik gemaakt van kokosmelk. Het heeft een zachte smaak en is ideaal voor gerechten waarin veel sterke kruiden gebruikt worden. In kokosmelk zit een stofje, dat monoglyceride genoemd wordt. Monoglyceride wordt makkelijk door ons lichaam opgenomen en is een ideale energiebron. Goed nieuws, want het vet uit de kokosnoot wordt door je lichaam niet als vet opgeslagen. Het gevolg daarvan? Minder kans op hart- en vaatziekten. Ook bevat kokosmelk veel natuurlijke bestanddelen. Denk aan magnesium, fosfor, kalium, vezels en foliumzuur. Een ideale en gezonde toevoeging aan je soep dus! En de kokosmelk? Die koop ik bij ietsGezond.nl. Er is een gewone en een BIO variant verkrijgbaar. Als ik toch al op de gezonde tour ben, kies ik het liefst voor de BIO variant.
De smaakmakers van mijn pompoensoep
Voor het gemak gebruik ik meestal bouillonblokjes. Bij voorkeur gebruik ik groentebouillon, tuinkruidenbouillon of kippenbouillon. Ook voor vegetariërs is deze soep dus erg geschikt, als je groentebouillon of tuinkruidenbouillon gebruik. Een andere smaakmaker voor je soep is lavas maggikruid. Lavas maggikruid wordt gemaakt van de lavasplant. De smaak is vergelijkbaar als die van Maggi, een bekende smaakversterker in de Nederlandse keuken. Je kunt de bouillonblokjes (deels) vervangen met lavas maggikruid. Lavas maggikruid geeft erg veel smaak en is ook ideaal voor mensen met een verminderde eetlust of mensen die problemen hebben met de spijsvertering. Lavas maggikruid vind je op IetsGezond.nl.
Of je nu kiest voor lavas maggikruid of liever voor je vertrouwde bouillonblokjes gaat, wat zeker in een pompoensoep hoort is gemalen kerrie. De zachte smaak van de pompoen en de pittige smaak van gemalen kerrie gaan heel goed samen. Gemalen kerrie, ook wel kurkuma genoemd, is ook verkrijgbaar bij IetsGezond.nl. Kerriepoeder wordt gemaakt van de geelwortel. Ook kerrie heeft, net als de meeste anderen kruiden, veel goede eigenschappen. Wist je bijvoorbeeld dat kerrie vol zit met antioxidanten? Het werkt ontstekingsremmend en wordt ook wel eens het “anti-kankerkruid” genoemd. Hoewel kerrie geen geneesmiddel is voor kanker, schijnen de vele eigenschappen van het kruid een positief effect te kunnen hebben op kankerpatiënten. Wees er dus niet al te zuinig in het gebruik van al die gezonde kruiden;).
Het recept
Voordat we aan de soep beginnen, zal ik je eerst vertellen wat je in huis moet hebben. Een handig boodschappenlijstje is dus wel op zijn plaats.
Middelgrote pompoen (geen pompoensoep zonder pompoen)
2 eetlepels kokosolie (tevens verkrijgbaar op IetsGezond.nl)
1 ui
2 teentje knoflook
1 takje verse tijm
2 theelepels gemalen kerrie (of meer/minder naar smaak)
200 ml kokosmelk
1 liter bouillon (op basis van bouillonblokjes) of 1 liter water met lavas maggikruid.
Pompoenpitten (voor de garnering)
Bereiding:
1. We beginnen met de pompoen. Je kunt de pompoen schillen met en schilmes. Je hebt wel een wat grover schilmes nodig, omdat de schil van een pompoen vrij dik is. Vervolgens snijd je de pompoen doormidden en hol je het binnenste vruchtvlees met pitten uit. Dit gaat heel makkelijk met een eetlepel of een ijslepel. Vervolgens snijdt je de pompoen in stukjes. Tip: Maak er meteen een creatief project van! Hol de pompoen uit, gezichtje erin, kaarsje erin, hallo gezelligheid. Hoe ik dat precies doe, lees je in mijn blog op MessyMommy.nl.
2. Snijdt de ui in stukjes en pers de knoflookteentjes uit. Je kunt de knoflookteentjes ook in hele kleine stukjes snijden.
3. Verhit een soeppan met de kokosolie op hoog vuur. Zodra de kokosolie gesmolten is, zet je het vuur lager.
4. Fruit de ui en knoflook in de kokosolie. Dit doe je ca. 5 minuten tot de uien mooi glazig zijn. Let op dat de uien niet aanbakken, je moet goed blijven roeren.
5. Vervolgens voeg ik de verste tijm toe en roer dit lekker mee. Tip: Doe de tijm er met takje en al in. Zo geeft het smaak, maar kun je het er later makkelijk uithalen. Verse tijm is wat taai en als je het met de soep meekookt en maalt vrij overheersend zijn.
6. Voeg nu ook kerriepoeder toe en meng alles kort door elkaar.
7. Voeg de gesneden stukjes pompoen toe en laat dit nog even 5 minuten rustig sudderen. Blijf goed roeren! Gaat het te hard? Zet het vuur dan iets omlaag.
8. Giet nu de bouillon (1 liter water + bouillonblokjes) in de pan en breng het geheel aan de kook. Laat de soep nu ongeveer 25 minuten zachtjes koken.
9. Als de kooktijd voorbij is, pakken we de staafmixer of blender bij de hand. Mix/pureer de soep tot er een dikke romige massa ontstaat en alle stukjes verdwenen zijn. Je soep is nu zo goed als klaar. Ik houd van de dikke structuur, omdat hij lekker vult en makkelijk te eten is. Zeker met kleine kinderen!
10. Nu gaan we ons trucje toepassen om de soep extra romig te maken. Voeg de kokosmelk toe en roer deze goed door de soep. Nu is je soep echt klaar!
11. De finishing touch bestaat uit de pompoenpitjes. Dit hoeft niet, maar is wel erg lekker! Het geeft je soep net dat beetje extra!
Pompoenpitten - Pompoensoep met een lekkere “bite”
Als de pompoensoep eenmaal klaar is, vind ik het leuk staan, deze een beetje te garneren. Hoe ik dat doe? Men neme een koekenpan met een dikke bodem. Deze verwarm ik even op middelhoog vuur. Vervolgens doe ik een handje pompoenpitten in de pan en rooster deze even. Daarna doe ik ze in de soep, vlak voordat ik de soep serveer. Heerlijk voor een lekkere “bite” in je soep. Je kunt zelfs de pompoenpitten uit de pompoen gebruiken. Liever de gemakkelijke weg? Kies dan voor de pompoenpitten van IetsGezond.nl.
Pompoenpitten zijn niet alleen lekker, ze zijn ook erg gezond. Pompoenpitten bevatten natuurlijke vetzuren. Vetzuren helpen je lichaam optimaal te functioneren. Ook bevatten pompoenpitten veel antioxidanten, ijzer, zink en magnesium. Ze kunnen een positief effect hebben bij ontstekingen en ze beschermen je cellen zelfs tegen vrije radicalen. Ook staan ze bekend om hun antischimmelwerking, antibacteriële en antivirale werking. Last, but not least. Pompoenpitten zijn ook nog eens laag in caloriën.
12. Serveren en SMULLEN MAAR! Erg lekker met een volkoren of spelt stokbrood.
Dan wil ik nog één ding kwijt: Ik verklaar het soepseizoen officieel voor geopend!
Gezonde groetjes,
#MessyMommy
Ook interessant om te lezen:
Pompoen uithollen – Ik vertel je hoe!
Bron foto’s: MessyMommy en Pexels.