Hou je van koken? Hoe leuk is het dan, als je een deel van de ingrediënten zelf gekweekt hebt! Het kan met kiemplantjes. Nieuwsgierig? Ik heb het getest en zal je nu vertellen hoe jij het thuis ook zelf kunt doen.
Ik ben voor deze test aan de slag gegaan met de kiemzaden van:
- Biologische radijs China Rose
- Zwarte mosterd
- Fenegriek
Voor de test gebruik ik de kiemzaden en de kiemtoren van ietsGezond.nl. De kiemtoren heb ik al een paar keer eerder gebruikt, daarom zie je wat gebruikssporen op de foto’s.
1. Eerst moet je de kiemtoren goed wassen. Je kunt dit het beste met heel heet water doen. Eventuele achtergebleven bacteriën van een vorige kweek worden zo vernietigd. Om de kiemtoren te reinigen plaats je alle onderdelen (de onderste waterhouder, schappen, sifons en het deksel) van de kiemtoren onder de hete kraan. Zet de kraan op de heetst mogelijk stand. Spoel ze allemaal zorgvuldig af onder heet water (let op: de kiemtoren is niet geschikt voor de vaatwasser en andere apparaten waar deze lange tijd wordt blootgesteld aan hoge temperaturen). Spoel de kiemtoren daarna af met iets kouder water. Je hoeft de kiemtoren niet helemaal droog te maken. De buitenkant van de kiemtoren droogdeppen met wat keukenpapier is voldoende.
2. Het onderste onderdeel van de kiemtoren is de waterhouder. Die is op dit moment nog leeg. Vul nu het eerste schap met de kiemzaden van de Biologische radijs China Rose. Het tweede schap vul je met mosterdzaad en het laatste schap met fenegriekzaad. Een half zakje kiemzaad per schap is meer dan genoeg. Let er bij het plaatsen van de water uitlaatjes en de sifons goed op dat ze elk aan één andere kant zitten (zie foto).
3. Giet nu 3 bekers met koud water langzaam in het bovenste schap. Het water loopt vanzelf door elk van de schappen naar beneden. De waterhouder onderin de toren vult zich langzaam met water.
4. Is al het water door de kiemtoren gelopen? Gooi het water in de waterhouder niet weg! Je kunt dit water gebruiken om je kamerplanten water te geven. Het water zit nu namelijk al vol met voedzame stoffen en je bespaart er meteen water mee. Doe nu het deksel op de kiemtoren en plaats de waterhouder er weer onder.
5. Het wachten begint. Elke dag herhaal je stap 3 en 4. Je zult zien dat de zaden langzaam beginnen te kiemen. Goed om te weten: Bij radijs en zwarte mosterd krijg je een soort kleine worteltjes. Dit is geen schimmel en het stinkt ook niet. Als je met water gespoeld hebt, kan het zijn dat je ze niet meer zo goed ziet. Op onderstaande foto’s zie je wat je mag verwachten.
6. Radijskiemen zijn het snelst klaar. Na 3 dagen kun je ze al eten. Zwarte mosterd kiemen zien er goed uit na 4 dagen en fenegriekkiemen zijn na 5 dagen klaar.
Tot slot nog een tip: Zijn de kiemen klaar, maar wil je niet alles in één keer opeten? Zet ze dan in een afgesloten bakje in de koelkast. Zo kun je ze langer bewaren. Doe je dit niet? Dan kun je ze na twee dagen niet meer eten.