Citroenzuur | Monohydraat
Citroenzuur is een organisch zuur dat van nature in kleine hoeveelheden voorkomt in de meeste levende organismen. Het wordt gebruikt om een zure smaak aan voedsel te geven. Maar het helpt ook tegen kalkaanslag, algen en roest.
Citroenzuur is een organisch zuur dat van nature in kleine hoeveelheden voorkomt in de meeste levende organismen. We kunnen het ook in sommige soorten fruit vinden. Het speelt een belangrijke rol bij het metabolisme van koolhydraten. Het wordt aan voedingsmiddelen toegevoegd als zuurteregelaar en antioxidant. Het wordt ook gebruikt in de farmaceutische industrie. Het zal in elk huishouden nuttig zijn, niet alleen in de keuken.
Hoe gebruik je citroenzuur in de keuken?
Citroenzuur is een veelgebruikt additief dat wordt gebruikt om gerechten en verschillende soorten conserven aan te zuren. Het kan ook een prima vervanger zijn voor citroensap. Om dit te doen, moet het worden gecombineerd met water. Het is een onvervangbaar ingrediënt voor zelfgemaakte jam en desserts. Het wordt niet alleen gebruikt voor zoete, maar ook voor hartige gerechten. Je kunt het gebruiken om de zuurgraad van salades te reguleren. Het past goed bij groenten en fruit, die hun natuurlijke kleur behouden en niet donkerder worden. Citroenzuur kan ook nuttig zijn bij het koken van soepen en het maken van zelfgemaakte sappen.
Een ander gebruik
Citroenzuur wordt veel gebruikt in de voedingsindustrie als conserveermiddel en stabilisator. Het wordt gebruikt bij de productie van dranken, sappen, wijnen en gekonfijt fruit. Het voorkomt verdonkering en werkt verzurend. Het reageert met metaalionen, dus het wordt ook gebruikt als oliestabilisator. Citroenzuur wordt ook in de metallurgische industrie gebruikt als reiniger voor het lassen of het aanbrengen van beschermende coatings. Het wordt ook gebruikt om melkaanslag, eiwitresten, vet en minerale zouten uit laboratoriumapparatuur te verwijderen. Daarom is het een gewaardeerde stof in de zuivelindustrie. Hij wordt ook gewaardeerd door de farmacologische industrie. Het wordt aan tabletten toegevoegd en veroorzaakt een bruisend effect.
Citroenzuur wordt ook in huishoudens gebruikt. Het kan worden gebruikt als ontkalker en reinigingsmiddel. De functie van citroenzuur in cosmetica is van onschatbare waarde vanwege de verhelderende eigenschappen. Het is een onderdeel van veel crèmes, haarspoelingen en nagelbleekmiddelen.
Houd er rekening mee dat te veel citroenzuur op het gezicht irritatie en overmatige schilfering van de opperhuid zal veroorzaken. Citroenzuur kan ook oogirritatie veroorzaken, dus gebruik het uitwendig voorzichtig.
Wat is citroenzuur en hoe wordt het geproduceerd?
Citroenzuur is een organische chemische verbinding die in kleine hoeveelheden in bijna elk levend organisme aanwezig is. We vinden het ook terug in citrusvruchten en ananas. Het werd eerst geïsoleerd uit citroensap. Het wordt alleen verkregen uit natuurlijke substraten van plantaardige oorsprong tijdens het fermentatieproces. Momenteel bedraagt de wereldproductie van citroenzuur meer dan 300.000 ton per jaar. Dit komt door de grote vraag naar dit product vanuit de voedings-, farmaceutische en chemische industrie. Citroenzuur wordt ook gebruikt in de metallurgische industrie. Vertoont conserverende eigenschappen. Tegelijkertijd is het een niet-giftige verbinding, heeft het hoge smaak- en geurwaarden.
Wat is gezonder? Zuur of azijn?
Wetenschappelijk onderzoek bevestigt de veiligheid van het gebruik van citroenzuur. Het is aanwezig in ons lichaam, het wordt in bijna elke cel van ons lichaam aangetroffen, het speelt een zeer belangrijke rol in het proces van koolhydraatmetabolisme. Het wordt beschouwd als het veiligste additief voor voedingsproducten. Er zijn geen kwantitatieve beperkingen voor het gebruik ervan in de voedingsindustrie. Het enige nadeel van citroenzuur is dat het kan bijdragen aan de vorming van tandbederf. Matige hoeveelheden mogen echter geen negatieve gevolgen voor de gezondheid hebben. Citroenzuur is door zijn scherpe smaak een stof die niet overdosis kan worden. Een vervanger voor citroenzuur kan bijvoorbeeld azijnzuur zijn, de populaire azijn. Helaas wordt het vanwege de karakteristieke geur niet zo veel gebruikt.
- Ingrediënten
- citroenzuur monohydraat
- Type
- Overig
- Land van herkomst
- China
Voor 15:00 uur besteld, verwacht het morgen in huis*
Overzichtstabel verzendkosten
Orderbedrag | vanaf €50,- | tussen €40 en €49,99 | tussen €30 en €39,99 | tussen €10 en €29,99 | onder €10,- |
---|---|---|---|---|---|
Verzendkosten NL | €0,- | €0,- | €2,99 | €4,95 | €6,19 |
Verzendkosten BE | €0,- | €1,49 | €3,99 | €6,49 | €7,99 |
Gratis afhalen in Geesbrug (Drenthe):
kies bij de derde stap bij het afreken voor afhalen, door deze keuze verdwijnen automatisch de verzendkosten uit je winkelwagen. Je kunt jouw bestelling gratis bij ons in Geesbrug op komen halen. Dat kan op elke werkdag (maandag t/m vrijdag) van 9.00 tot 16.00 uur. Het afhaaladres is Energiestraat 6 in Geesbrug.