Gezonde, zelfgemaakte aardbeienlimonade met kokossuiker

Het einde van de zomer nadert en zomerfruit wordt steeds goedkoper. Ik liep over de markt en kon bijna niet om het fruitboertje heen, dat midden op het pad aardbeien stond te verkopen. “Eén bakje voor €1,50, twee bakjes voor €2,00 en drie bakjes voor €2,50, mevrouw!” Voordat ik het wist was ik drie bakjes aardbeien rijker. Eenmaal thuis, wat moet ik met al die aardbeien? Ineens wist ik het. Ik ga zelf aardbeienlimonade maken, maar dan wel een gezonde(re) variant. Ik vond een simpel recept met kokossuiker en ging aan de slag.

Waarom kokossuiker?

Iedereen weet stiekem wel dat suiker eigenlijk niet goed voor je is. Wat veel mensen niet weten is dat er betere suikersoorten bestaan. Mijn favoriet? Kokossuiker! Kokossuiker, ook wel kokosbloesemsuiker of kokospalmsuiker genoemd, behoort tot de natuurlijke, ongeraffineerde suikers. Het belangrijke verschil met gewone tafelsuiker, zit hem in het productieproces. Deze suikersoort wordt gewonnen uit de nectar van kokosbloesem. Kokossuiker wordt in tegenstelling tot gewone suiker niet verhit. Het gevolg daarvan: mineralen als magnesium, ijzer, zink en kalium en ook een aantal B- en C-vitamines blijven behouden. Een ander groot voordeel is dat kokossuiker op een andere manier door je lichaam opgenomen wordt.Kokossuiker scoort laag in de glycemische index en dat wil zeggen dat je lichaam deze suikersoort langzamer opneemt. Hierdoor voorkom je schommelingen in je bloedsuikerspiegel (de bekende suikerpiek).

Kokossuiker

Aardbeienlimonade met kokossuiker - Het recept

Ik ben echt een fan van zelfgemaakt eten en drinken. Sinds ik mama ben, heb ik echter geen tijd meer om uren in de keuken te staan. Als ik iets zelf maak, dan kies ik voor snelle en niet te ingewikkelde recepten. Met dit recept zet je in een handomdraai heerlijke, zelfgemaakte aardbeienlimonade op tafel. Eerst de boodschapjes!

De limonade bestaat eigenlijk maar uit drie ingrediënten. Allereerst uit aardbeien natuurlijk. Je kunt zowel verse als diepvriesaardbeien gebruiken. Zelf kies ik het liefst voor vers. Het tweede ingrediënt is water. Lekker makkelijk dus, kraan open en klaar. Het derde ingrediënt is de kokossuiker van ietsgezond.nl, waar je maar één eetlepel van nodig hebt.

Eerst de boodschapjes

500 gr aarbeien | 500 ml water | 1 eetl. kokossuiker

Aarbeien kokenaardbeien afwaterenrestande aarbeien gebruiken

Aan de slag!

1. Weeg 500 gr aardbeien af met een keukenweegschaal.
2. Verwijder de kroontjes en spoel de aardbeien goed af onder de kraan.
3. Zet een pan op het fornuis en doe 500 ml water in de pan.
4. Voeg de aardbeien toe en breng het geheel al roerend aan de kook.
5. Als het geheel kookt, laat het dan vijf minuten zachtjes doorkoken en blijf roeren.
6. Je ziet als snel dat je limonade mooi rood kleurt. Vijf minuten om? Vuur uit!
7. Laat je aardbeienlimonade nu eerst een beetje afkoelen. Let op! Niet te lang, het moet wel warm blijven. Anders lost de kokossuiker niet meer op. Om het proces te versnellen, kun je de pan even in een grotere pan of kom met koud water zetten.
8. Is je limonade een beetje afgekoeld? Voeg dan één eetlepel kokossuiker toe.
9. Roer tot de suiker is opgelost. Je kunt nu proeven of je de limonade zoet genoeg vindt. Zo niet, voeg dan nog wat kokossuiker toe.
10. Giet de limonade met de aardbeien vervolgens door een vergiet. Zo blijft echt alleen de limonade over.

Variatietips en smullen maar!

Gefeliciteerd! Je zelfgemaakte aardbeienlimonade met kokossuiker is een feit! Nu hoef je alleen nog maar in het zonnetje te gaan zitten en te genieten van je zelf

aardbeienlimonade%20.jpg

Oh wacht, ik heb nog een paar tips voor je:
- Drink de aardbeienlimonade puur of verdund met wat water.
- Feestje? Maak dan een limonadetap vol me zelfgemaakte aardbeienlimonade. Giet de aardbeien niet af, maar laat ze zitten. Staat super hip!
- Versier je toetje met de gekookte aardbeien. Gooi ze niet weg, want ze zijn erg lekker!
- Je kunt de limonade ook met de aardbeien pureren voor een wat dikker aardbeiensap.
- Gek op cocktails? Maak dan eens een cocktail met je zelfgemaakte aardbeienlimonade! Bij ons doet de mix van wodka, ananassap en tot slot een scheutje aardbeienlimonade het altijd goed.
- Wist je dat je dit zelfde recept kunt gebruiken voor frambozenlimonade? Vervang gewoon de aardbeien door frambozen.

Gezonde groetjes,
#MessyMommy

Ook interessant om te lezen:
Zomerfruit, wat geef jij eigenlijk uit?

Ook interessant om te zien:
onze video op Youtube