Energierepen met chiazaden – een gezond tussendoortje

Woensdagmiddag, mijn vrije dag. Ik heb ineens ontzettend zin om iets lekkers te maken. De meiden liggen net in bed, ik heb niet veel tijd. Snel struin ik door mijn pakket van IetsGezond.nl. Zit daar iets in waar ik snel een gezond en lekker tussendoortje van kan maken? Oh ja, ik had chiazaden besteld. Daar wil ik al zolang iets mee maken! Ik struin het internet af naar recepten en kom al snel op energierepen. Ik kijk wat ik in huis heb, combineer wat recepten met een beetje gezond verstand en de MessyMommy energiereep met chiazaden is geboren! Een heerlijk en gezond tussendoortje. Nieuwsgierig hoe jij ze zelf kunt maken?

Energierepen met chiazaden

Chia… wat? Chiazaden!

Als je mij een jaar geleden gevraagd had wat chiazaden zijn, had ik dat echt niet geweten. Sinds ik mama geworden ben, ben ik bewuster gaan eten. Een jaar geleden raakte ik geïnteresseerd in koolhydraatarm eten en superfoods.

Even in het kort:
Koolhydraatarm eten? Als je echt koolhydraatarm eet, is de stelregel dat je producten eet die per 100 gram minder dan 5 gram aan koolhydraten bevatten. Ik heb dit zelf een tijdje volgehouden en moet zeggen dat ik mij er zeker beter door voelde. Als je kiest voor goede koolhydraten (ook wel complexe koolhydraten), moet je lichaam harder werken om energie uit deze koolhydraten op te nemen. Hierdoor blijft je bloedsuikerspiegel stabieler en voorkom je de bekende suikerpiek. Dit heeft ook een positief effect op je hongergevoel en je humeur. Toch geloof ik persoonlijk niet in een volledig koolhydraatarme levensstijl. Zelf houd ik het inmiddels op wat ik noem koolhydraat beperkt: Minder brood, pasta, aardappelen en vooral minder producten met veel suiker. Meer groentes, noten, zaden en fruit.
Superfoods? Dat zijn planten, zaden en vruchten die rijk zijn aan voedingsstoffen als vetzuren, aminozuren, enzymen, mineralen, vitaminen, etc. Superfoods bevatten geen chemicaliën, pesticiden en hormonen. Ook moeten superfoods voldoen aan minimaal twaalf eigenschappen die goed zijn voor je lichaam. Best grappig dat deze voedingsmiddelen nu zo populair zijn. Heel lang geleden leefde de mens immers voornamelijk op planten, zaden en vruchten. “Back to our roots” dus!

Terug naar de chiazaden:
Wat zijn chiazaden en waarom zijn ze zo gezond? Chiazaden komen van de Chia plant. Chia betekent letterlijk “kracht”. Chiazaden zijn rijk aan eiwitten, vitamine E en B. Ook bevatten ze essentiële voedingsstoffen als omega 3-vetzuren, ijzer, magnesium, fosfor en zink.
Wat chiazaden voor jouw lichaam kunnen betekenen:
- Een mooie, stralende huid door anti-oxidanten
- Positief effect op de vetverbranding door hoog gehalte aan voedingsvezels
- Verkleinde kans op diabetes door omega 3-vetzuren
- Ideaal voor sporters: wat sportdrankjes doen, doen chiazaden ook
- Goed voor botten en tanden door hoog calciumgehalte

Chiazaad Amandelen AanDeSlag

Energierepen met chiazaden - Het recept

En? Ben jij al overtuigd van chiazaden? Gezonde producten zijn leuk, maar het is nog veel leuker als ze echt lekker zijn. Ik weet zeker dat deze energierepen met chiazaden jou kunnen overtuigen.

Eerst de boodschapjes:
250 gr dadels, gedroogd en ontpit
50 gr amandelen bruin naturel (zonder zout, met schilletje)
3 goede eetlepels chiazaden
50 gr geraspte kokos
100 gr extra pure chocolade (hoe puurder, hoe gezonder)

Aan de slag!
1. Breng ongeveer 1 liter water aan de kook. Doe de dadels in een kom of schaal en giet het gekookte water er overheen. Laat de dadels ongeveer een half uurtje weken tot ze mooi zacht worden. Giet daarna het water af.
2. Maal de dadels fijn in de keukenmachine.
3. Hak de amandelen in stukjes en voeg ze aan de dadels toe.
4. Doe er daarna 3 goede eetlepels chiazaden bij.
5. Voeg als laatste de geraspte kokos toe en roer alles goed door elkaar.
6. Pak nu een platte schaal, een kleine bakvorm of bakblik en bekleed deze met bakpapier of folie.
7. Doe het mengsel voor je energierepen in de vorm en druk het mooi aan met de bolle kant van een lepel. Je energierepen zijn nu bijna klaar. Zet ze nog een uurtje in de koelkast.
8. Uurtje om? Je kunt je energierepen eigenlijk nu al eten. Je hoeft ze alleen nog maar in stukjes te snijden. Voor echte energierepen snijd je ze in ca. 6-8 mooie langwerpige repen. Ik verwachtte dit keer gasten, dus ging ik voor een iets ander formaat “voor bij de koffie”. Wil je echt hemelse energierepen, dan kun je niet om het extra pure laagje chocolade heen. Voor mij is dit wat de energiereep echt af maakt; de “finishing touch”, “de kerst op de taart”, dat beetje extra. Als het uurtje in de koelkast bijna om is, kun je de chocolade (au bain marie) gaan smelten.
9. Verhit wat water in een pannetje. Zet daar een (vuurvast) bakje of schaaltje in.
10. Doe de chocolade in het bakje en smelt op laag vuur. Let daarbij op dat het water niet gaat koken.
11. Als de chocolade gesmolten is, kun je het met een lepel over je energierepen gieten of strijken.
12. Nog even terug in de koelkast tot de chocolade hard is en smullen maar!

Mengstel in de vormGesmolten ChocoladeChocolade op de energierepen

Variatietips:

- Niet zo gek op extra pure chocolade? Laat de chocolade dan weg. De energierepen zijn ook zonder chocolade erg lekker.
- Je kunt ook witte chocolade of melk chocolade gebruiken voor je energierepen. Minder gezond, maar ook erg lekker.
- Gebruik eens andere noten; walnoten, pecannoten, macadamianoten, cashewnoten, hazelnoten, pistache. Varieer!
- Geen fan van dadels? Probeer je energierepen eens met gedroogde pruimen, andere gedroogde vruchten of een combinatie ervan!

Gezonde groetjes,
#MessyMommy

Ook interessant om te lezen:
Uw kind van drie heeft overgewicht, sorry wat?