Wasnoten: Goed voor jou, je was en je wasmachine!

Heb jij er al eens van wasnoten gehoord? Nee? Vandaag gaat daar verandering in komen. En had je er al wel eens van gehoord, maar weet je er weinig van? Ook dat is zo meteen verleden tijd. Vandaag vertel ik jullie over wasnoten: een natuurlijk wasmiddel, waar jij je was mee kunt wassen.

Wasnoten: Wat zijn dat eigenlijk precies?

Best grappig. Wasnoten zijn eigenlijk helemaal geen noten. Het zijn de vruchten van de zeepnotenboom, ook wel Sapindus Mukorossi. De bomen komen veel voor in India en Nepal en zijn familie van de lychee vrucht. In het vruchtvlees van wasnoten, die ook wel zeenoten genoemd worden, zit zo’n 15% aan saponinen. Saponinen hebben een reinigende en zelfs antibacteriële werking. Eigenlijk werkt het net als zeep. Als het in contact komt met water, gaat het schuimen en kun je het als wasmiddel gebruiken. Vandaag vertel ik jullie meer over wasnoten als wasmiddel voor in de wasmachine. Je kunt er echter veel meer mee, bekijk het lijstje hieronder maar eens voor nog een aantal andere toepassingen:
- Wasnoten als vaatwastablet of afwasmiddel
- Wasnoten als schoonmaakmiddel
- Wasnoten voor het reinigen van je sieraden
- Wasnoten als gezichtsmasker of peeling voor je lichaam
- Wasnoten voor je tuin- en kamerplanten

Vandaag beperken we ons tot wasnoten als wasmiddel in je wasmachine.

Wasnoten productWasnoten op hand

Hoe werken wasnoten?

De schillen van de wasnoten bevatten saponinen. Als de saponinen in aanraking komen met water in combinatie met het omwentelen in de wasmachine, worden ze “oppervlakteactief”. Dat wil zeggen dat ze over de eigenschap beschikken om de oppervlaktespanning van een vloeistof te verlagen. In dit geval dus van het water in de wasmachine. Als de oppervlaktespanning daalt, komt er minder spanning tussen de stof en het vuil op de stof. Het resultaat: vuil weekt makkelijker los en laat zich makkelijker van de kleding spoelen. Tot zover “the science”.

Wasnoten: Waarom en waar koop je ze?

Ik ben stiekem gek op de geur van gewoon wasmiddel en ik was het liefst ook nog met wasverzachter. Toch speelt het vaak door mijn hoofd. Het besef dat er in veel middelen die wij gebruiken niet natuurlijke stoffen zitten. Dit geldt voor het voedsel dat we eten, maar ook voor andere stoffen waarmee we in aanmerking komen. We weten helemaal niet precies wat die stoffen met ons doen. Het is niet voor niets dat ze aanraden om babykleertjes van pasgeboren baby’s met ongeparfumeerd, liefst natuurlijk wasmiddel te wassen. Dus als er een goed en natuurlijk alternatief is, ben ik zeker bereid dat te proberen. Er zijn verschillende manieren om ecologisch/natuurlijk te wassen. Het mooie van wasnoten? Ze zijn organisch en niet toxisch, makkelijk in gebruik en ook nog eens heel goedkoop.

Ik kocht mijn wasnoten bij IetsGezond.nl. Voor 1 kg betaal je rond de €12. Als je bedenkt dat je met 1 kg wasnoten ongeveer één jaar lang kunt wassen (op basis van drie wasjes per week), heb je je dure wasmiddel al snel terugverdiend. Voor mijn huishouden met twee volwassenen en twee kleine kinderen komt dat neer op een half jaar. Bij vrijwel elke zak wasnoten die je koopt zit een katoenen waszakje. Daar stop je de wasnoten in als je gaat wassen.

Gebruiksaanwijzing: Wasnoten als wasmiddel voor je wasmachine

Zo, inmiddels weet je al een hoop meer over wat wasnoten nou eigenlijk zijn. Het allerbelangrijkste komt nu: Hoe moet je ze gebruiken? Ik zit er als drukke, werkende mama niet op te wachten dat het mij veel meer werk oplevert. Ik kan je geruststellen: het is echt kinderspel.

Voorbereiding:
Als je de eerste keer met wasnoten gaat wassen, is het goed om de wasmachine eerst goed schoon te wassen. Wat je misschien niet weet, is dat de sterke geuren van wasmiddel en wasverzachter nare geurtjes in je wasmachine maskeren. Hoewel je was lekker ruikt, is je wasmachine niet per definitie goed schoon. Ik raad je aan om eerst een lege machine te draaien op het heetste programma met een kopje azijn of soda. Zo los je alle zeepresten en eventueel aangekoekt vuil op en voorkom je dat je was gaat stinken. Herhaal dit zo’n vier keer per jaar (ook goed als je niet met wasnoten wast).

Gebruiksaanwijzing:
1. Doe de was in de wasmachine zoals je gewend bent.
2. Voor een gemiddelde hoeveelheid was doe je ongeveer 5 tot 6 wasnoten in het katoenen waszakje. Heb je een kleinere was dan kan het met iets minder en bij grote wasjes doe je er wasnoten bij.
3. Stop het waszakje tussen de was in de wasmachine.
4. Was zoals je gewend bent.
5. Klaar? Haal de was uit de machine en laat je verrassen door de frisse, niet geparfumeerde geur en een mooie schone was!
6. Kind kan de was doen!

Je kunt de schillen ongeveer tot drie keer toe gebruiken. Hebben ze hun werk gedaan? Dan kun je ze kwijt bij het GFT-afval.

Wasnoten in wasmachineBefore en after

Nog eens kort de voordelen op een rij:

En? Ben jij al overtuigd? Ik zet nog een laatste keer de voordelen voor je op een rijtje. Waarom ik het gebruik van wasnoten aanraadt?
- Vriendelijk voor je huid
- Vriendelijk voor je wasmachine
- Beschermt kleuren
- Geen wasverzachter, toch zacht
- Goedkoop in gebruik
- Milieuvriendelijk en biologisch afbreekbaar

Elk voordeel heeft een nadeel(tje)

Ik heb inmiddels al een aantal keer met wasnoten gewassen. Ik ben nog steeds verbaasd hoe fris de was ruikt als ik deze uit de wasmachine haal. Wat mij wel is opgevallen, dat echt hardnekkige vlekken en dan vooral vetvlekken voorbehandeld moeten worden. Anders krijg ik ze er gewoon niet uit. Het voorbehandelen is echter zo gedaan en stiekem deed ik dat ook al toen ik nog wel met gewoon wasmiddel waste. Voor de hardnekkige vlekken gebruik ik ossengalzeep. Een biologische vlekkenverwijderaar. Ossengalzeep is vrij van kleurstoffen, geurstoffen en conserveermiddelen. Een ander nadeel vind ik, dat de witte was na een tijdje wat grijzig lijkt te worden. Ook dit los je simpel op door ongeveer 1-2 eetlepels soda aan de was toe te voegen, zodat je was stralend wit blijft.

Wasnoten? Ik ben om!

Wasnoten goedgekeurd

Gezonde groetjes,
#MessyMommy

Ook interessant om te lezen:
DIY wolken op de muur met verf – Een creatieve MessyMommy dag!