Gierstvlokken
Met het groeiende bewustzijn van de principes van gevarieerd eten, is onze interesse in verschillende soorten granen toegenomen. Op dit punt verdient gierst speciale aandacht. Daaruit worden gierstvlokken gemaakt, die door velen worden beschouwd als een essentieel onderdeel van een smakelijk ontbijt. Interessant is dat gierstvlokken niet alleen gemakkelijk te bereiden zijn, maar ook diverse voedingsstoffen, vitamines en mineralen bevatten.
Het gebruik van gierstvlokken bij de dagelijkse keuken en meer
Gierstvlokken worden veel gebruikt in onze keuken. Ze vormen niet alleen de basis van een ontbijt, maar ook een ongebruikelijk ingrediënt in paneermeel voor vlees, groenten of vis. Interessant is dat ze ook perfect zijn voor het maken van graankoekjes. Daarnaast kunnen gierstvlokken de basis vormen voor de bereiding van meel. Dit product wordt ook vaak gebruikt bij de bereiding van verzorgingsmaskers en bodyscrubs.
Calorische waarde van gierst
Gierstvlokken zijn een goede bron van energie en vooral koolhydraten die bijdragen aan onze dagelijkse energieniveau. In 100 g van dit product vinden we ongeveer 370 calorieën. Gierst bevat ook proteïne (ongeveer 12 g / 100 g). Daarnaast zijn gierstvlokken een bron van B-vitamines, magnesium en calcium. Daarom zouden ze een belangrijke plaats kunnen innemen in de voeding van mensen met specifieke dieetwensen.
Waar komen gierstvlokken vandaan en hoe worden ze gemaakt?
Gierstvlokken worden rechtstreeks gemaakt van gepelde en geplette gierstkorrels of kant-en-klare gierst. Gewone gierst is een eenjarige plant die tot de grassenfamilie behoort. Onder natuurlijke omstandigheden komt het voor in Noord-Amerika, maar ook in de subtropen. Toch zijn veel van zijn gewassen ook in ons land te vinden. Gierst wordt gekenmerkt door een half liggende of stijgende steel. De bladeren zijn draadachtig en gelijkmatig. De bloemen daarentegen zijn verzameld in een bloeiwijze, die een hangende pluim vormt.
Hoewel gierstblaadjes relatief recent verschenen op Europese tafels, blijkt dat geplette gierstkorrels al bijna 5.000 jaar voor Christus door mensen worden geconsumeerd. De eerste verwijzingen naar het gebruik van dit graan komen uit China. Aan de andere kant werden gierstvlokken zelf pas in de 19e eeuw gepopulariseerd door de beroemde Zwitserse arts Maximillian Birecher-Benner. Hij was de grondlegger van de populaire mix van vlokken en gedroogd fruit, tegenwoordig bekend als muesli.
Het maken van gierstvlokken is niet eenvoudig. Daarbij wordt vaak hoge temperatuur gebruikt. Bovendien worden gierstkorrels grondig schoongemaakt en gedroogd voordat ze onze tafels bereiken. Ondanks deze ingewikkelde procedure bevatten gemalen gierstkorrels nog steeds voedingsstoffen zoals koolhydraten (inclusief zetmeel), eiwitten en essentiële aminozuren. Bovendien zijn gierstvlokken rijk aan B-vitamines en mineralen zoals zink, fosfor, magnesium, kalium, calcium en ijzer. Interessant is dat deze vlokken ook kli bevatten, waarin creatine kan worden gevonden. Een belangrijke informatie is dat gierstvlokken glutenvrij zijn.
Gierstvlokken zijn licht verteerbaar en tamelijk delicaat van smaak. Ze kenmerken zich door een fijne structuur en een gelige kleur. In tegenstelling tot havervlokken zijn ze aangenaam knapperig. Ze zijn ook universeel in termen van gebruik in de dagelijkse keuken en lichaamsverzorging.
Consumptietips voor gierstvlokken
In de meeste gevallen is de consumptie van gierstvlokken veilig binnen een gebalanceerd dieet. Echter, vanwege het koolhydraatgehalte kan frequente consumptie minder geschikt zijn voor mensen met specifieke dieetwensen, zoals diabetici of degenen met insulineresistentie. Het is wel goed om te weten dat sommige mensen reacties op granen of zeldzame allergieën kunnen ervaren bij nieuwe voedingsmiddelen.
- Ingrediënten
- gierstvlokken
- Type
- Granen, bonen en grutten
- Toepassing
- Koken
- Waarschuwing
- Dit product wordt verpakt en/of bewaard in een omgeving waar ook producten met noten, pinda, mosterd, selderij, gluten, sesam, soja en sulfiet worden verwerkt. Ondanks alle voorzorgen is het mogelijk dat dit product sporen van deze allergenen bevat.
- Land van herkomst
- Polen
Voor 15:00 uur besteld, verwacht het morgen in huis*
Overzichtstabel verzendkosten
Orderbedrag | vanaf €50,- | tussen €40 en €49,99 | tussen €30 en €39,99 | tussen €10 en €29,99 | onder €10,- |
---|---|---|---|---|---|
Verzendkosten NL | €0,- | €0,- | €2,99 | €4,95 | €6,19 |
Verzendkosten BE | €0,- | €1,49 | €3,99 | €6,49 | €7,99 |
Gratis afhalen in Geesbrug (Drenthe):
kies bij de derde stap bij het afreken voor afhalen, door deze keuze verdwijnen automatisch de verzendkosten uit je winkelwagen. Je kunt jouw bestelling gratis bij ons in Geesbrug op komen halen. Dat kan op elke werkdag (maandag t/m vrijdag) van 9.00 tot 16.00 uur. Het afhaaladres is Energiestraat 6 in Geesbrug.