Gierstvlokken
Gierstvlokken zijn niet alleen gemakkelijk te bereiden, maar bevatten ook een schat aan waardevolle voedingsstoffen, vitamines en mineralen.
Met het groeiende bewustzijn van de principes van gezond eten, is onze interesse in verschillende soorten granen toegenomen. Op dit punt verdient gierst, een speciale aandacht. Daaruit worden gierstvlokken gemaakt, die door velen worden beschouwd als een essentieel onderdeel van een smakelijk en gezond ontbijt. Interessant is dat gierstvlokken niet alleen gemakkelijk te bereiden zijn, maar ook een schat aan waardevolle voedingsstoffen, vitamines en mineralen vormen.
Het gebruik van gierstvlokken bij de dagelijkse keuken en meer
Gierstvlokken worden veel gebruikt in onze keuken. Ze vormen niet alleen de basis van een gezond ontbijt, maar ook een ongebruikelijk ingrediënt van paneermeel voor vlees, groenten of vis. Interessant is dat ze ook perfect zijn voor het maken van gezonde graankoekjes. Daarnaast kunnen gierstvlokken de basis worden voor de bereiding van meel. Dit product wordt ook vaak gebruikt bij de bereiding van huid verzorgingsmaskers en bodyscrubs.
Calorische waarde van gierst
Gierstvlokken zijn een goede bron van energie en vooral koolhydraten die waardevol zijn voor het functioneren van onze hersenen. In 100 g van dit product vinden we ongeveer 370 calorieën. Gierst bevat ook grote hoeveelheden proteïne (ongeveer 12 g / 100 g). Daarnaast zijn gierstvlokken een waardevolle bron van B-vitamines, magnesium en calcium. Daarom zouden ze niet alleen een belangrijke plaats moeten innemen in de voeding van mensen die worstelen met coeliakie, maar ook van degenen die dagelijks stoppen met het eten van dierlijke producten.
Waar komen gierstvlokken vandaan en hoe worden ze gemaakt?
Gierstvlokken worden rechtstreeks gemaakt van gepelde en geplette gierstkorrels of kant-en-klare gierst. Gewone gierst is een eenjarige plant die tot de grassenfamilie behoort. Onder natuurlijke omstandigheden komt het voor in Noord-Amerika, maar ook in de subtropen. Toch zijn veel van zijn gewassen ook in ons land te vinden. Gierst wordt gekenmerkt door een half liggende of stijgende steel. De bladeren zijn draadachtig en gelijkmatig. De bloemen daarentegen zijn verzameld in een bloeiwijze, die een hangende pluim vormt.
Hoewel gierstblaadjes relatief recent verschenen op Europese tafels, blijkt dat geplette gierstkorrels worden al bijna 5.000 jaar voor Christus door mensen geconsumeerd. De eerste verwijzingen naar het gebruik van dit graan komen uit China. Aan de andere kant werden gierstvlokken zelf pas in de 19e eeuw gepopulariseerd door de beroemde Zwitserse arts Maximillian Birecher-Benner. Hij was de grondlegger van de populaire mix van vlokken en gedroogd fruit, tegenwoordig bekend als muesli.
Het maken van gierstvlokken is niet eenvoudig. Daarbij wordt vaak hoge temperatuur gebruikt. Bovendien worden gierstkorrels grondig schoongemaakt en gedroogd voordat ze onze tafels bereiken. Ondanks deze ingewikkelde procedure bevatten gemalen gierstkorrels nog steeds een reeks voedingsstoffen die waardevol zijn voor de gezondheid. Daarin vinden we onder meer koolhydraten (inclusief zetmeel), eiwitten, maar ook essentiële aminozuren. Bovendien zijn gierstvlokken een echte schat aan vitamines B. Ze zijn ook een bron van waardevolle mineralen, waaronder zink, fosfor, magnesium, kalium, calcium en ijzer. Interessant is dat deze vlokken ook een grote hoeveelheid kiezelzuur bevatten, de basisbouwsteen van creatine. Belangrijke informatie is ook dat gierstvlokken glutenvrij zijn.
Gierstvlokken zijn licht verteerbaar en tamelijk delicaat van smaak. Ze kenmerken zich door een fijne structuur en een gelige kleur. In tegenstelling tot havervlokken zijn ze aangenaam knapperig. Ze zijn ook universeel in termen van gebruik in de dagelijkse keuken en lichaamsverzorging.
Contra-indicaties voor de consumptie van gierstvlokken
In de meeste gevallen is de consumptie van gierstvlokken volkomen veilig voor onze gezondheid. Desalniettemin zijn er enkele contra-indicaties die verband houden met het gebruik ervan. Ten eerste, vanwege het hoge koolhydraatgehalte, wordt frequente consumptie van gierst niet aanbevolen voor mensen die worstelen met diabetes of insulineresistentie. Het is echter de moeite waard om te weten dat gierstgraan, hoewel zelden, een allergische reactie kan veroorzaken. Daarom wordt aanbevolen dat je zowel granen als gierst geleidelijk aan je dieet toevoegt, terwijl je de reacties van je lichaam observeert.
- Ingrediënten
- gierstvlokken
- Type
- Granen, bonen en grutten
- Toepassing
- Koken
- Waarschuwing
- Dit product wordt verpakt en/of bewaard in een omgeving waar ook producten met noten, pinda, mosterd, selderij, gluten, sesam, soja en sulfiet worden verwerkt. Ondanks alle voorzorgen is het mogelijk dat dit product sporen van deze allergenen bevat.
- Land van herkomst
- Polen
Voor 15:00 uur besteld, verwacht het morgen in huis*
Overzichtstabel verzendkosten
Orderbedrag | vanaf €50,- | tussen €40 en €49,99 | tussen €30 en €39,99 | tussen €10 en €29,99 | onder €10,- |
---|---|---|---|---|---|
Verzendkosten NL | €0,- | €0,- | €2,99 | €4,95 | €6,19 |
Verzendkosten BE | €0,- | €1,49 | €3,99 | €6,49 | €7,99 |
Gratis afhalen in Geesbrug (Drenthe):
kies bij de derde stap bij het afreken voor afhalen, door deze keuze verdwijnen automatisch de verzendkosten uit je winkelwagen. Je kunt jouw bestelling gratis bij ons in Geesbrug op komen halen. Dat kan op elke werkdag (maandag t/m vrijdag) van 9.00 tot 16.00 uur. Het afhaaladres is Energiestraat 6 in Geesbrug.