Zwarte rijst
Rijst is een product dat voornamelijk wordt geassocieerd met Chinese en Aziatische gerechten. Het is op het oostelijke continent dat het verbruik de hoogste waarden bereikt. Witte rijst is veel populairder, maar zwarte rijst biedt een unieke smaakervaring.
Zwarte rijst - een bijzondere rijstsoort
Zwarte rijst is een van de minder bekende variëteiten van de populaire Chinese plant. Het werd al honderden jaren in Aziatische landen geconsumeerd en was ooit alleen voorbehouden aan de keizer, waardoor het ook 'verboden rijst' wordt genoemd.
De zaden van deze rijstvariëteit veranderen van kleur van zwart naar donkerpaars wanneer ze worden gekookt. De anthocyanen in de bonen zijn verantwoordelijk voor deze specifieke kleur.
Zwarte rijst is relatief eenvoudig te kweken en heeft vergelijkbare groeiomstandigheden nodig als witte rijst. Het heeft een unieke smaak die licht zoet is, waardoor het vaak wordt gebruikt in desserts zoals rijstpudding in Aziatische landen.
Zwarte rijst - voedingswaarde
Ongeacht de soort of kleur van de zaden, rijst is in de eerste plaats een bron van complexe koolhydraten. Zwarte rijst verschilt echter enigszins van zijn witte neef. Het zetmeel dat het bevat, bestaat uit meer amylopectine, wat zorgt voor een plakkerige consistentie tijdens het koken. De totale hoeveelheid koolhydraten in zwarte rijst wordt geschat op ongeveer 75g per 100g product.
Zwarte rijst bevat meer proteïne dan witte rijst en heeft 18 aminozuren. Het totale eiwitgehalte wordt geschat op ongeveer 9g per 100g zaden. Het bevat ook ijzer, zink, koper, caroteen en vitamine E.
Zwarte rijst kan ook een bron van voedingsvezels zijn.
Kleur en smaak van zwarte rijst
Een karakteristiek kenmerk van zwarte rijst is de donkergekleurde schil rond het endosperm. De kleur maakt het visueel aantrekkelijk en voegt originaliteit toe aan gerechten.
Zwarte rijst - gerechten vol smaak en karakter
Zwarte rijst ziet er ook heel origineel uit op het bord. Hiermee kunt u interessante en eenvoudige gerechten maken. Het kan zowel zoet als zout worden gegeten. Het heeft een uitgesproken, licht nootachtige smaak.
Zwarte rijst is een veelgebruikt ingrediënt in Aziatische gerechten, vooral in China, Korea en Japan. Gerechten met zwarte rijst bieden veelzijdigheid en zijn een boeiende aanvulling op jouw dagelijkse voeding.
- Ingrediënten
- zwarte rijst
- Type
- Granen, bonen en grutten
- Toepassing
- Koken
- Waarschuwing
- Dit product wordt verpakt en/of bewaard in een omgeving waar ook producten met noten, pinda, mosterd, selderij, gluten, sesam, soja en sulfiet worden verwerkt. Ondanks alle voorzorgen is het mogelijk dat dit product sporen van deze allergenen bevat.
- Land van herkomst
- Thailand
Voor 15:00 uur besteld, verwacht het morgen in huis*
Overzichtstabel verzendkosten
Orderbedrag | vanaf €50,- | tussen €40 en €49,99 | tussen €30 en €39,99 | tussen €10 en €29,99 | onder €10,- |
---|---|---|---|---|---|
Verzendkosten NL | €0,- | €0,- | €2,99 | €4,95 | €6,19 |
Verzendkosten BE | €0,- | €1,49 | €3,99 | €6,49 | €7,99 |
Gratis afhalen in Geesbrug (Drenthe):
kies bij de derde stap bij het afreken voor afhalen, door deze keuze verdwijnen automatisch de verzendkosten uit je winkelwagen. Je kunt jouw bestelling gratis bij ons in Geesbrug op komen halen. Dat kan op elke werkdag (maandag t/m vrijdag) van 9.00 tot 16.00 uur. Het afhaaladres is Energiestraat 6 in Geesbrug.