Chiazaden | 500g
De plant is familie van de munt, voedzaam maar toch laag in calorieën, rijk aan natuurlijke omega 3-vetzuren en wordt op diverse manieren gebruikt.
Let op: het etiket van dit product is in het Engels en Pools.
Chia-zaden, hoewel ze onopvallend zijn bevatten ze een schat aan vetzuren die waardevol zijn voor de gezondheid. Vooral gewaardeerd door mensen die willen afvallen vanwege het hoge vezelgehalte. Door hun neutrale smaak creëer je originele desserts. Ze passen uitstekend bij melk en fruit.
LET OP!: Je mag niet meer dan twee eetlepels (15 g) chiazaadjes per dag eten.
Hoe zien chiazaadjes eruit?
Chiazaad is het meest waardevolle deel van de plant genaamd Spaanse salie. Ze zijn ovaal van vorm en erg klein, met een diameter van één korrel die ongeveer 1 minimeter is. Ze variëren in kleur van donkerbruin tot zwart. Er zijn ook witte en lichtrode soorten.
Waar komen chiazaden vandaan?
De teelt van chiazaden was al in 3400 voor Christus wijdverbreid. De gunstige eigenschappen van chiazaad werden gewaardeerd door de Azteken en Maya's. In die tijd werd Spaanse salie gebruikt om olie en meel te produceren, wat het dieet van die tijd verrijkte. Ze werden ook toegevoegd aan verf en cosmetica en gebruikt bij religieuze ceremonies. Momenteel is de plant ook erg populair in deze gebieden. De grootste hoeveelheden Spaanse salie worden verbouwd in Argentinië, Bolivia, Mexico, Guatemala en Ecuador.
Hoe smaakt chia?
Deze kleine korrels zijn vrijwel smaakloos. Hun neutraliteit is hun voordeel omdat ze de smaak overnemen van de vloeistof waarin ze gedrenkt zijn. Je kunt ze combineren met yoghurt, sap of melk. Ze zijn de perfecte aanvulling op cocktails en desserts. Ze verhogen hun volume vele malen en nemen een geleiachtige vorm aan.
Hoe werken chiazaden?
In 2009 erkende de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid dat chiazaad veilig is voor de gezondheid en classificeerde ze ze in de groep van zogenaamde "Nieuw eten". Wat geven chiazaad je? Volgens wetenschappers zouden ze onderdeel moeten zijn van de dagelijkse voeding, vooral bij mensen met cardiovasculaire problemen vanwege het hoge gehalte aan meervoudig onverzadigde vetzuren. De zuren die in de zaden aanwezig zijn, kunnen de concentratie van slechte cholesterol in het bloed helpen verlagen, een positief effect hebben op het zenuwstelsel, de conditie van de huid verbeteren en de bloeddruk helpen verlagen.
Chiazaad - indicaties
In wetenschappelijk onderzoek is speciale aandacht besteed aan het feit dat chiazaad een waardevol onderdeel kan zijn van een glutenvrij dieet, aangezien ze geen gluten bevatten. Ze spelen ook een belangrijke rol bij het voorkomen van hart- en vaatziekten.
Wat is beter? Chiazaad of lijnzaad?
Volgens wetenschappers bevatten chiazaad de hoogste hoeveelheid alfa-linoleenzuur (ALA) van andere plantaardige producten die ook de bron zijn (bijv. Vlas). Ze zijn ook een betere bron van voedingsvezels dan lijnzaad. Daarom, in een duel van chiazaadjes vs. lijnzaad wint vaak het eerste.
Hoe chiazaad te weken
Chia-zaden moeten voor consumptie in vloeistof worden gedrenkt in een verhouding van 1:10. Met deze behandeling haal je de meest waardevolle voedingswaarde eruit. Het inweekproces duurt ongeveer 2 uur. Bij het observeren van granen die in water, melk of sap drijven, rijst vaak de vraag waarom chiazaad niet opzwelt? Ze hebben tijd nodig om het water op te nemen. Te kort weken zal voorkomen dat ze hun volume verhogen. Het is ook belangrijk om het bereide mengsel van tijd tot tijd te mengen.
Waarvoor kunnen chiazaadjes worden gebruikt?
Eet niet meer dan twee eetlepels chiazaadjes per dag. Ze nemen zelfs twaalf keer toe in volume onder invloed van water of andere vloeistoffen. Te veel van hen kunnen het moeilijk maken om andere waardevolle voedingsstoffen uit voedsel op te nemen. Ook mag de toegestane hoeveelheid van deze zaden in voedingsproducten die in de winkelschappen in de Europese Unie worden aangeboden, niet hoger zijn dan 10%. Hoe Chia Seeds te eten? Wetenschappelijk onderzoek benadrukt dat het consumeren van chiazaad in de vorm van gemalen of in de vorm van olie de opname van hun lipiden verhoogt. Hoe kan ik anders chiazaad bereiden? U kunt van tevoren hele granen laten weken of ze direct toevoegen aan brood, cake of pap. Wat kun je nog meer maken van chiazaadjes? Ze passen perfect bij verschillende soorten cocktails en smoothies.
Ze kunnen onder andere worden toegevoegd aan:
- Shakes
- Pudding,
- Salades, pannenkoeken, omeletten, gries,
- Muesli, ontbijtgranen, pap,
- Gemalen kan worden toegevoegd aan het bakken van brood, cakes of pannenkoeken of als vervanging voor paneermeel,
- Eet als tussendoortje of strooi over sandwiches,
- Plet en gebruik als korrelpoeder als verdikkingsmiddel voor soepen en sauzen,
- Kan worden toegevoegd aan jam, havermout en andere warme of koude gerechten.
Afslanken met chiazaad
100 gram van het product levert ongeveer 500 kcal op. Een eetlepel weegt gemiddeld 10 gram en levert 50 kcal. De zaden zijn een uitstekende bron van onverzadigde vetzuren en vele andere voedingsstoffen die waardevol zijn voor ons lichaam, zoals vitamines en mineralen. Calorieën in chia zijn afkomstig van eiwitten, 33% uit koolhydraten en 54% uit vet. Ze zijn ook een uitstekende bron van voedingsvezels.
Hoewel chiazaadjes behoorlijk veel calorieën bevatten (er zijn ongeveer 486 calorieën in 100 gram), kunnen ze je helpen om in vorm te blijven. Allemaal dankzij het hoge gehalte aan vezels, dat zorgt voor een verzadigd gevoel en bijdraagt aan een betere stofwisseling. Een goede hydratatie is echter belangrijk.
Geen idee voor een fit dessert zonder spijt? Er zijn veel mogelijkheden met chiazaad. Voeg gewoon twee eetlepels chiazaad, een eetlepel natuurlijke cacao, een theelepel stevia en twee eetlepels gehakte amandelen toe aan een glas warme amandelmelk. Zet het een nacht in de koelkast en versier de pudding de volgende dag met frambozen en bosbessen. Heerlijk toetje is klaar!
Beschrijving
Chiazaad is afkomstig van de plant Chia met de Latijnse naam Salvia Hispanica. De plant is familie van de munt. Ze zijn voedzaam maar toch laag in calorieën. Het woord "chia" betekent in Azteken taal "kracht". Chiazaad is rijk aan grote hoeveelheden natuurlijke omega 3-vetzuren zoals alfa-linoleenzuur, die een wezenlijk bestanddeel van de voeding is omdat het niet door lichaam zelf geproduceerd kan worden. Chia zaden zijn ook een bron van ijzer, magnesium, fosfor en zink. Ze bevatten vitamine E en B.
Chia zaden absorberen water en welke vasthouden in het lichaam resulteert net als bij lijnzaad, in langdurig verzadigd gevoel. Spaanse salie zaden zijn de meest waardevolle bron van vezels, net achter tarwezemelen. Bovendien, chia zaden zijn rijk aan waardevolle eiwitten en worden vaak in dieet van vegetariërs opgenomen. Een schat aan calcium en fosfor.
- Ingrediënten
- chiazaden (Salvia hispanica L.)
- Type
- Zaden
- Suplement
- Omega-3
- Waarschuwing
- Dit product wordt verpakt en/of bewaard in een omgeving waar ook producten met noten, pinda, mosterd, selderij, gluten, sesam, soja en sulfiet worden verwerkt. Ondanks alle voorzorgen is het mogelijk dat dit product sporen van deze allergenen bevat.
Voor 15:00 uur besteld, verwacht het morgen in huis*
Overzichtstabel verzendkosten
Orderbedrag | vanaf €50,- | tussen €40 en €49,99 | tussen €30 en €39,99 | tussen €10 en €29,99 | onder €10,- |
---|---|---|---|---|---|
Verzendkosten NL | €0,- | €0,- | €2,99 | €4,95 | €6,19 |
Verzendkosten BE | €0,- | €1,49 | €3,99 | €6,49 | €7,99 |
Gratis afhalen in Geesbrug (Drenthe):
kies bij de derde stap bij het afreken voor afhalen, door deze keuze verdwijnen automatisch de verzendkosten uit je winkelwagen. Je kunt jouw bestelling gratis bij ons in Geesbrug op komen halen. Dat kan op elke werkdag (maandag t/m vrijdag) van 9.00 tot 16.00 uur. Het afhaaladres is Energiestraat 6 in Geesbrug.